ΤΙ ΕΙΝΑΙ COLD THROW ΚΑΙ HOT THROW
- News
- 0 likes
- 183 views
- 0 comments
Συχνά οι κηροποιοί για να περιγράψουν την ένταση ενός αρώματος χρησιμοποιούν τον όρο Cold throw - Hot throw, κρύα και ζεστή έκκληση αντίστοιχα.
Ο λόγος αυτής της διαφοροποίησης στη μέτρηση της έντασης ενός αρώματος είναι γιατί ένα άρωμα έχει διαφορετική συμπεριφορά σε ένα κρύο κερί και διαφορετική σε ένα κερί που καίει.
Άρα θα σκεφτόταν κανείς πως ένα κερί με Cold throw σημαίνει και το αντίστοιχο Hot throw. Τα πράγματα είναι κάπως πιο περίπλοκα. Ένα κερί με δυνατό Cold throw που θα σου πάρει κυριολεκτικά το μυαλό, όταν το μυρίσεις στο ράφι ενός καταστήματος, μπορεί να μην έχει την ίδια απόδοση αρώματος όταν καίει, δηλαδή σε ζεστή έκκληση (Hot throw). Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κερί είναι κακοφτιαγμένο, αλλά ότι έχει κατασκευαστεί ώστε να δίνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα.
Εξαίρεση αυτού του κανόνα αποτελούν μερικές βάσεις αρωμάτων που μυρίζουν εξίσου έντονα είτε σε κρύα είτε σε ζεστή έκκληση, όπως για παράδειγμα η βάση βανίλιας. Η βανίλια είναι η πιο δυνατή αρωματική βάση που μυρίζει εξίσου έντονα είτε κρύα είτε σε ζεστή έκκληση.
Μερικές από τις πιο δημοφιλείς βάσεις είναι η βανίλια, η κανέλα, ο κέδρος, το πατσουλί, το σανταλόξυλο και άλλα. Αν λοιπόν σε ένα κερί η αναλογία της βάσης αυτών είναι μεγάλη, το κερί ανεμπόδιστα θα μυρίζει έντονα είτε κρύο, είτε ζεστό. Προσοχή όμως ένα κερί στην κατασκευή του και μετέπειτα στην καύση του μπορεί να αντέξει ένα χ ποσοστό αρώματος σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κηροποιού. Μεγαλύτερη ποσότητα αρώματος πάνω από τις προδιαγραφές μπορεί να μετατρέψει το κερί σε μια εύφλεκτη βόμβα.
Και τέλος μια σημείωση, τα κεριά παραφίνης συνήθως μυρίζουν πιο έντονα στην ζεστή έκκληση γιατί καίνε σε υψηλότερες θερμοκρασίες από τα φυτικά κεριά. Το κακό είναι ότι στο μέσο της ζωής ενός κεριού παραφίνης το άρωμα του σχεδόν έχει εξαντληθεί από την υψηλή θερμοκρασία και επιπροσθέτως ώς παράγωγο πετρελαίου είναι επιβλαβή για την υγεία μας, κάτι που θα αναλύσουμε σε άλλο post!

comments (0)